JPLAY asio-driver disappeared [Resolved]

Hi.
When reinstalling Jplay to make som changes, Roonserver no longer can see my Jplay asio-driver.

Tried without success:

-reinstall Roonserver both without deleting database and deleting it.

-reset all AO-settings

-reinstalling DAC-driver.

-powercycling entire setup several times

My setup: Dual pc WS 2016 core with Jplay, all wired except roonremote which is on Android. Gustard U12 Usb-interface.

Jplaymini works fine, so wasapi and communication between pcs should be fine.

I should mention that before this major hiccup, Roonserver has been working perfectly in my setup.

So everything is as it should be, except this disappeared, ASIO-driver.

Really out of ideas…

Here is my raatserver log.

10/25 17:35:52 Info: Starting RAATServer v1.3 (build 269) stable on windows
10/25 17:35:52 Info: [RAATServer] creating RAAT__manager
10/25 17:35:52 Info: [RAATServer]     appdata_dir  = C:\Users\Administrator\AppData\Local\RAATServer
10/25 17:35:52 Info: [RAATServer]     unique_id    = 2ccdfc0a-2e40-4ac6-a8df-eda241005d0d
10/25 17:35:52 Info: [RAATServer]     machine_id   = 63166f3e-59b9-eeb1-64ab-815727f2e121
10/25 17:35:52 Info: [RAATServer]     machine_name = LAPTOP
10/25 17:35:52 Info: [RAATServer]     os_version   = Windows 10
10/25 17:35:52 Info: [RAATServer]     service_id   = d7634b85-8190-470f-aa51-6cb5538dc1b9
10/25 17:35:52 Info: [RAATServer]     is_dev       = False
10/25 17:35:52 Trace: [raatmanager] starting
10/25 17:35:52 Trace: [raatmanager] [System Output] loaded config from C:\Users\Administrator\AppData\Local\RAATServer\Settings\device_9b961fc2035f3dd343e04f8f136e7682.json
10/25 17:35:52 Trace: [raatmanager/windows] failed to get default device HRESULT=0x80070490
10/25 17:35:52 Trace: [raatmanager] initialized
10/25 17:35:52 Info: [RAATServer] running RAAT__manager
10/25 17:35:52 Trace: [raatmanager] starting discovery
10/25 17:35:52 Trace: [discovery] starting
10/25 17:35:52 Info: [discovery] [iface:10.0.1.24] multicast recv socket is bound to 0.0.0.0:9003
10/25 17:35:52 Info: [discovery] [iface:10.0.1.24] multicast send socket is bound to 0.0.0.0:61871
10/25 17:35:52 Info: [discovery] [iface:10.0.0.24] multicast recv socket is bound to 0.0.0.0:9003
10/25 17:35:52 Info: [discovery] [iface:10.0.0.24] multicast send socket is bound to 0.0.0.0:61872
10/25 17:35:52 Info: [discovery] [iface:127.0.0.1] multicast recv socket is bound to 0.0.0.0:9003
10/25 17:35:52 Info: [discovery] [iface:127.0.0.1] multicast send socket is bound to 0.0.0.0:61873
10/25 17:35:52 Info: [discovery] unicast socket is bound to 0.0.0.0:9003
10/25 17:35:52 Trace: [raatmanager] starting server
10/25 17:35:52 Info: [jsonserver] listening on port 49831
10/25 17:35:52 Trace: [raatmanager] announcing
10/25 17:35:54 Trace: [jsonserver] [127.0.0.1:49833] accepted connection
10/25 17:35:54 Trace: [jsonserver] [127.0.0.1:49833] GOT[LL] [1] {"request":"enumerate_devices","subscription_id":"0"}
10/25 17:35:54 Trace: [jsonserver] [127.0.0.1:49833] SENT [1] [nonfinal] {"status": "Success", "devices": [{"type": "wasapi", "device_id": "default", "config": {"external_config": {}, "volume": {"type": "wasapi", "exclusive_mode": null, "device": "default"}, "output": {"type": "wasapi", "device": "default", "name": "System Output"}, "unique_id": "ef039388-fea8-a4f6-18d9-c0fcc5c72b5a"}, "is_system_output": true, "name": "System Output"}]}
10/25 17:35:54 Trace: [jsonserver] [127.0.0.1:49833] GOT[LL] [2] {"request":"enable_device","device_id":"default","subscription_id":"3"}
10/25 17:35:54 Trace: [raat_wrap] creating new RAAT device
10/25 17:35:54 Trace: [RAAT::System Output] [info] initializing info dictionary
10/25 17:35:54 Trace: [RAAT::System Output] [info] inserting raat_version -> 1.1.21
10/25 17:35:54 Trace: [RAAT::System Output] [info] inserting protocol_version -> 3
10/25 17:35:54 Error: [RAAT::System Output] [output/wasapi] Failed to get default audio endpoint HRESULT=0x80070490
10/25 17:35:54 Error: [raat_wrap] RAAT__OUTPUT_PLUGIN_STATUS_DEVICE_OPEN_FAILED failed: failed to initialize wasapi output
10/25 17:35:54 Trace: [jsonserver] [127.0.0.1:49833] SENT [1] [nonfinal] {"status": "DeviceChanged", "device": {"type": "wasapi", "device_id": "default", "error_message": "DeviceOpenFailed", "config": {"external_config": {}, "volume": {"type": "wasapi", "exclusive_mode": null, "device": "default"}, "output": {"type": "wasapi", "device": "default", "name": "System Output"}, "unique_id": "ef039388-fea8-a4f6-18d9-c0fcc5c72b5a"}, "is_system_output": true, "name": "System Output"}}
10/25 17:35:54 Trace: [jsonserver] [127.0.0.1:49833] SENT [2] [nonfinal] {"status": "DeviceInitFailed"}
10/25 17:36:00 Debug: [discovery] broadcast op is complete
10/25 17:36:02 Trace: [RAATServer] refreshing @ 10s
10/25 17:36:02 Trace: [raatmanager] refreshing platform
10/25 17:36:02 Trace: [raatmanager/windows] failed to get default device HRESULT=0x80070490
10/25 17:36:02 Trace: [raatmanager] retrying device System Output
10/25 17:36:02 Trace: [raat_wrap] creating new RAAT device
10/25 17:36:02 Trace: [RAAT::System Output] [info] initializing info dictionary
10/25 17:36:02 Trace: [RAAT::System Output] [info] inserting raat_version -> 1.1.21
10/25 17:36:02 Trace: [RAAT::System Output] [info] inserting protocol_version -> 3
10/25 17:36:02 Error: [RAAT::System Output] [output/wasapi] Failed to get default audio endpoint HRESULT=0x80070490
10/25 17:36:02 Error: [raat_wrap] RAAT__OUTPUT_PLUGIN_STATUS_DEVICE_OPEN_FAILED failed: failed to initialize wasapi output
10/25 17:36:02 Trace: [raatmanager] announcing
10/25 17:36:02 Trace: [jsonserver] [127.0.0.1:49833] SENT [1] [nonfinal] {"status": "DeviceChanged", "device": {"type": "wasapi", "device_id": "default", "error_message": "DeviceOpenFailed", "config": {"external_config": {}, "volume": {"type": "wasapi", "exclusive_mode": null, "device": "default"}, "output": {"type": "wasapi", "device": "default", "name": "System Output"}, "unique_id": "ef039388-fea8-a4f6-18d9-c0fcc5c72b5a"}, "is_system_output": true, "name": "System Output"}}
10/25 17:36:10 Debug: [discovery] broadcast op is complete
10/25 17:36:52 Trace: [raatmanager/windows] failed to get default device HRESULT=0x80070490
10/25 17:37:02 Trace: [jsonserver] [127.0.0.1:49833] GOT[LL] [3] {"request":"refresh"}
10/25 17:37:02 Trace: [raatmanager] refreshing platform
10/25 17:37:02 Trace: [raatmanager/windows] failed to get default device HRESULT=0x80070490
10/25 17:37:02 Trace: [raatmanager] retrying device System Output
10/25 17:37:02 Trace: [raat_wrap] creating new RAAT device
10/25 17:37:02 Trace: [RAAT::System Output] [info] initializing info dictionary
10/25 17:37:02 Trace: [RAAT::System Output] [info] inserting raat_version -> 1.1.21
10/25 17:37:02 Trace: [RAAT::System Output] [info] inserting protocol_version -> 3
10/25 17:37:02 Error: [RAAT::System Output] [output/wasapi] Failed to get default audio endpoint HRESULT=0x80070490
10/25 17:37:02 Error: [raat_wrap] RAAT__OUTPUT_PLUGIN_STATUS_DEVICE_OPEN_FAILED failed: failed to initialize wasapi output
10/25 17:37:02 Trace: [jsonserver] [127.0.0.1:49833] SENT [1] [nonfinal] {"status": "DeviceChanged", "device": {"type": "wasapi", "device_id": "default", "error_message": "DeviceOpenFailed", "config": {"external_config": {}, "volume": {"type": "wasapi", "exclusive_mode": null, "device": "default"}, "output": {"type": "wasapi", "device": "default", "name": "System Output"}, "unique_id": "ef039388-fea8-a4f6-18d9-c0fcc5c72b5a"}, "is_system_output": true, "name": "System Output"}}
10/25 17:37:02 Trace: [jsonserver] [127.0.0.1:49833] SENT [3] {"status": "Success"}
10/25 17:37:53 Trace: [raatmanager/windows] failed to get default device HRESULT=0x80070490
10/25 17:38:53 Trace: [raatmanager/windows] failed to get default device HRESULT=0x80070490
10/25 17:39:53 Trace: [raatmanager/windows] failed to get default device HRESULT=0x80070490
10/25 17:40:53 Trace: [raatmanager/windows] failed to get default device HRESULT=0x80070490
10/25 17:41:53 Trace: [raatmanager/windows] failed to get default device HRESULT=0x80070490
10/25 17:42:54 Trace: [raatmanager/windows] failed to get default device HRESULT=0x80070490
10/25 17:43:54 Trace: [raatmanager/windows] failed to get default device HRESULT=0x80070490
10/25 17:44:54 Trace: [raatmanager/windows] failed to get default device HRESULT=0x80070490

It seems to me that raatmanager tries to enable the JPLAY-driver but fails to get a response from my audiopc?

Resolved it. After giving up several times, I got a bright moment. To see if Foobar, in which I had the ASIO-plugin installed, found the JPLAY Asio-driver. It didn’t. Aha!

So after several reinstallations the driver was not there!

Registering the two jplay-dlls and both Foobar and Roonserver could find JPLAY ASIO.

Oh my, you feel so stupid when you have been looking for hours in the wrong place! :wink:

Anyway. Issue resolved. :slightly_smiling_face: