KEF LS50 Wireless II - Sound issue with TV

Not yet fixed but have a couple updates, think I’m getting closer…

I stopped by my local KEF showroom (I’m in Hong Kong) today and the staff told me based on my description this is the first time they have heard of such issue and might be faulty speakers. Asked me to wait for support to call me since i had submitted an email…so now I wait…[KEF if you’re reading, that is a pretty poor reaction time. Your products aren’t cheap!].

Second update - i figured out that the failure by the TV to recognize the speakers is somehow related to the KEF Connect app. Any change I make in speaker settings on the app will cause the TV to recognize the speakers (though again only for a few seconds). For example, changing volume, source, toggle desk/wall mode on and off, etc. will allow the TV to “see” the speakers and thereby connect for a few seconds. So this may be an app/software issue rather than speakers or TV. Just a guess.

Will report back when KEF support calls.

I hope that they do call you but in my experience with them over the past two months they only email.

My experience is that they say with each new issue I have brought to them " This is the first time I have heard of that." I know for a fact from reading here and on another forum that others have brought up the same issues. They either have very poor communication within their company or a policy that tells them to always say that. I feel that they rushed these speakers to market for the Christmas season.

I have mixed feelings about buying them. They do sound great using a Roon endpoint and their coax input. My concern is that they have questionable customer support and that, being an All-in-One device, if any hardware goes really wrong I will be dead in the water with that support. They do not even have their own support forum where they can monitor customer experience.

Hi,

I have the exact same issue with my 2020 Samsung Q90T.
Interestingly the speakers work fine with my 2018 Samsung TV with HDMI ARC (not the eARC on the newer TV), so I doubt it’s a case of a hardware fault with your particular set.

I’d be interested if you get a response from KEF regarding this issue.

I finally got in touch with KEF tech support today. They still need to discuss…i suggested that they bring a loaner speaker over to test out a different set. But based on Glen’s experience, this could be an issue with the way these speakers work with some models of Samsung TV, meaning the loaner would likely not work either, and KEF’s suggestion of taking my speakers back for testing prob also won’t matter. Will keep you all posted.

I have exact issue with my LS50W II. HDMI works with my LG CX OLED, but not with my Samsung Q80R. It is not an issue with the Samsung port (soundbars work fine w/ ARC), but rather LS50W II compatibility issue with ARC vs eARC ports. I’ve spoke with KEF support a few times and they are aware of the problem and said it will be address in a future firmware update.

There is a new firmware version (1.3) now available that includes some HDMI fixes:

“Improved HDMI ARC compatibility for LG, Sony and Panasonic TVs”

No mention of Samsung, but it might help. I’ve not had a chance to try it out yet.

I got an email from KEF today about this firmware update. Unfortunately I just tried it and it doesn’t work for my Samsung TV. I have let them know and hopefully they get around to an update for Samsung’s soon.

I did the v.1.3 update today. This issue are still not working : " * Fix issue where speaker reports to app that it is still in firmware update after firmware update has completed." My LS50 W2 was saying the update was in progress according to my iPhone app and the pending lights on topp off the main speaker for almost 2 hours ! Then I had to disconnect them from the AC maincircuit for a couple of minutes, and then the update progress stopped and the speakers went back in sleep mode. Power up again and the version says 1.3 and everything (luckily) works well…

Hi, I finally got round to trying v1.3 with my Samsung Q90T.
Like you Mike, it hasn’t helped. Hopefully the next version will have a fix for us.

Hi! I’ve been waiting since early October for the LS50W2 to work with my LG OLEDB8. Until fw1.2 it couldn’t even sense the eArc from the TV. With fw1.3 it does but I get no sound. Contacting KEF has been fruitless so far… Sigh!

I can get sound from my 2020 Sony Bravia TV but the turn on/wakeup and turn off functions still do not work properly with v1.3.

ARC works w/ my LG CX but v1.3 still doesn’t work w/ Samsung Q80. No issues with my wake up functions though.

Firmware 1.2 did not work with ARC HDMI from my LG TV. But it is glad that with firmware 1.3 the HDMI works. Now I can take off the Optical cable :smile:

Good to know thanks! There’s hope for us Samsung folks. Til then it’s optical cable for me.

Second wake-up source worked fine with my LG WX over eARC… until the most recent firmeware update (from 1.3 to also 1.3?!?). Now I have to select TV from the KEF app every single time when I switch on my TV. Even if it was off for just seconds… Very unhappy with the speakers… no roon, stupid wakeup and goodby sounds, now this,…, and disappointing sound quality overall (even when paired with REL S812…)

I can relate to a few fellow owners here that my LS50W2 unboxing and first experience has been and still is a complete disaster. I can’t believe the most marketed product in the HiFi world is broken in so many ways, even after almost 6 months of being out.

  • Was only able to get it on Wifi after 4 tries, kept saying it’s offline
  • HDMI ARC output from my LG OLED B8 produces no sound
  • Roon Ready isn’t available
  • Roon via Airplay or Google Cast unstable and sometimes requires to press play several times to actually start playing, also limited to 48kHz
  • Spotify randomly stops or incorrectly displays playing when it’s not and the other way around
  • Firmware update 1.3 which is supposed to address some of the issues is “temporarily suspended”.

So literally every use case I ordered them for either completely doesn’t work or is seriously flawed.

I’ve not had a similarly disastrous experience with any other device in a long time (and I’m a gadget freak).

Sorry, that’s more of a rant than asking for help, but if anyone has an idea on how to make them play from LG OLED via HDMI please let me know.

Thanks.

1 Like

I have issues with eARC and also with the so-called “second standby mode”, especially when associated with my 2020 Sony Bravia TV.

I am not using Wi-fi. I have my primary speaker connected by cable to my LAN and the two speakers connected by the ethernet cable also. It has been rock solid with no dropouts and the remote working perfectly. If you can, try hooking them up by wire to get a baseline for their potential.

I am actually excited that they pulled the 1.3 firmware. The usually very small optimist in me is hoping that this is in preparation for releasing a firmware with Roon Ready enabled.

Hi - just wanted to follow up with everyone to see if anyone’s hdmi arc issue has been resolved with firmware now updated to 1.7 since the first post where it was at 1.3. My Samsung TV still doesn’t work.

Nope. For me it only works with LG OLED, and not Samsung Q.

I can confirm I am seeing the exact same connection issues as the original poster when using a 2019 Samsung Q80R and KEF LS50W2.

I’ve tried several hdmi cables and tried all settings on both TV and speakers.

I have yet to try using an optical cable.

I raised a support issue with KEF, but so far I haven’t gotten a reply.