Roon Not Responding - White Screen on Launch - Service still runs

I wouldn’t suspect network issues at all. When you run ROON, three process are started:
RAATServer
Console Window Host
ROON

The RAATServer process is not having issues, and even though the ROON GUI hangs Not Responding, it is still controllable using remote clients on the LAN.

I’m sysadmin for just under 500 clients and servers at my facility. I have full access to MVLSC, so getting a windows ISO is not an issue. Lost productivity is though.

After acceptance testing, this system is running a VM on a VPN and is currently rendering video. Like I said this is a production system. Rock solid with every other application.

Frankly, I’d be fired pretty quick If I told my facility I had to blitz their systems due to nebulous “underlying OS issues.” I’m expected to do the necessary troubleshooting to resolve issues without nuking systems.

With that said, I’m not a ROON developer and as a paying customer, there is some expectation for them to provide more detailed troubleshooting steps than just “try reinstalling.”

There was an issue with ROON and OpenGL on Nvidia cards at some time in the past. I’m also surprised this hasn’t been brought up yet. Should I be going after a specific driver version to guarantee ROON compatibility?

Please don’t take my frustrations with the app as angst against you. I know you’re trying to help.

Not a problem, I didn’t. I too in the past have been responsible for a global network with 3k clients, and responsible for the design and management of the Active Directory infrastructure to support them and 600 servers. I have experienced that even with a standard build and an automated build process, that it has been possible for a rogue client build to occur. As you say, I was just popping a suggestion, as after all the Roon client is running on tens of thousands Windows clients without issue, and therefore considered that an issue with the client environment just might be the case.

I hope that you get it sorted soon.

Hi @LiquidSmote,

Thanks for giving that a try. Moving forward, I’m hoping we can get some logs from your install so the team can take a look. I’m hoping you can please do the following:

  • Reboot the Core machine
  • Launch Roon and make a note of the time you do so
  • Use the directions found here and send us over a set of logs using a shared Dropbox link or any other file sharing service link.

Respond here with the time in your local timezone as mentioned above as well as the link to the logs and we will take a look.

Thanks!

@dylan

I think I’ve finally found a way to reliably reproduce the issue after hammering this system all morning. When ROON launches and is moved from display 1 to display 2 and then back to display 1, and then closed. The next relaunch will result in Not Responding. Each subsequent relaunch tries for display 1 and hangs. If disconnect display 1, ROON will launch to display 2 successfully.

I will upload logging as per directions and testing notes are listed below.

7:23 Restart Client and Server
7:28 Launch Client Immediate Not Responding
7:29 Force Quit Client
7:30 Launch Immediate Not Responding
7:32 Used Android Device to Control Client (play)
7:33 Used Android Device to Control Client (pause)
7:34 Force Quite Client
7:35 Uninstall Roon Client and Restart Client System
7:37 Reinstall Client (64bit) and Reconnect to Server
7:38-39 Configure General Settings and Dark Mode and Client Restart
7:40 Closed Client and Restart Client System
7:42 Launch Client Successful
7:43 Close Client and Launch Client and Close Client
7:44 Launch VM and Client Successful and Close Client
7:45 Connect VM to VPN and Launch Client Successful
7:45 Close Client Restart Client System
7:47 Launch Client Successful and Close Client
7:49 Launch Client Successful and Close Client
7:50 Launch Client Successful and Close Client
9:57+ Multi use of system from VPN, to Sling, to Games to simulate full workload before next Roon launch
11:09 Launch Client Successful
11:10 Close Client
11:12 Launch Client Successful
11:17 Close Client (moved client over to 1st display prior to doing so)
11:18 Open Client Not Responding (launched on 1st display)
11:19 Force Quit Client (moved not responding app over to 2nd display)
11:20 Open Client Not Responding (opened on 1st display automatically)
11:20 Force Quit Client
11:21 Open and Force Quit (trying to get it to open on primary to see if fix)
11:22 Open and Force Quit
11:22 Disconnect second monitor
11:22 Launch Client Successful (with 1st monitor unplugged)

@dylan
Silly question, but to which email address do I give access to my ROON logs folder on Google Drive?

Local time = MST no DST

A man of my ilk =)

Hi @LiquidSmote,

Thanks for the update! You can share a link to the logs here in this thread and I’ll get it over to the team for analysis.

…Or, if you don’t feel comfortable about sharing a link in the public forum, send a Private Message (PM) to @dylan by clicking on his avatar, and then the Message button that is revealed.

1 Like

THIS! Thank you for reading into the question, that’s exactly my concern!

Logs PM’d!

Hi @LiquidSmote,

Are you using any third party software to manage the multiple displays? Something like Display Fusion or similar?

No third part display managers installed. Nvidia control panel is installed, GRD version of driver installed, Geforce experience is not installed.

The displays are running different resolutions.

I do have EVGA X1 installed but thats a hardware level control app, not a display manager. Specifically used to adjust the clocks and voltage. I almost never run this software, it is not set to auto run on startup, but it is installed.

5 posts were split to a new topic: White screen with multiple monitors

I’m having the same problem. I’ve just started using Roon as a trial and the Core is working great on my Synology DS918+ with players on ios and direct streaming to a Matrix Audio mini-i Pro 3. I have two monitors on my Windows 10 machine and have noticed if I close Roon in my secondary monitor, when I restart it, it attempts to restart in the secondary monitor, goes to a white screen and does not respond. If I close Roon in my primary monitor, it will open with no issues in the primary monitor. I can also move Roon to the secondary monitor and as long as I move it back to the primary monitor before I close Roon, it will open fine the next time I start it. Looks like it is having problems opening in a secondary monitor on my system. Hopefully that can give you some clues on the problem. Nvidia 1080 card with GeForce Driver Version 461.40.

A post was split to a new topic: Roon is unresponsive

A post was split to a new topic: Roon freezes (solution is to reinstall)