RoonARC not working over 5G

Roon Core Machine

NUC8i5

Networking Gear & Setup Details

Ubiquiti ER4

Connected Audio Devices

iPhone 12

Number of Tracks in Library

Description of Issue

RoonARC not working over 5G network, full bars in DC, keeps saying poor connection, meanwhile the Qobuz app over same connection works fine.

What’s you internet upload at home like? Qobuz isn’t going from your home isp to your phone Roon is so it’s dependant on both for connection, you can’t really compare them. That said what settings are using in ARC for cellular are you using similar bandwidth on Qobuz. Full bars doesn’t indicate data speed only that the RF strength, you can have full bars and very low connection speeds happens to me in stations where get full bars yet my phone struggles to open a webpage.

Q&A Both are on high streaming settings, upload on fios home can get up to 300mbps, ARC works fine at home Wi-Fi, but not over 5G in DC, something is not right.

Please share the output from Roon > Settings > Roon ARC contained within the braces {}. Thanks.

{
“connectivity”: {“status”:“NetworkError”,“status_code”:504,“error”:“error: Error: ETIMEDOUT, response code: undefined, body: undefined connected? undefined”},
“external_ip”: {“actual_external_ip”:“96.255.xxx.xxx”,“router_external_ip”:null},
“natpmp_autoconfig”: {“status”:“NotFound”},
“upnp_autoconfig”: {“status”:“NotFound”}
}

The port forwarding diagnostics you’ve provided suggest that UPnP is not properly configured on your router or not working correctly.

Please try the following steps in order:

  • Reboot your Roon Core and networking gear (router, modem, switches, etc.)
  • Try to enable UPnP/NATPMP in the web administration interface for the router
  • Try to manually open the port in your router’s port forwarding configuration
  • Make sure the IP/Port matches the Port listed in Roon → Settings → ARC
  • Check for any VPNs or Firewalls that might be interfering
  • Try to update your router firmware
  • Check if your modem is in Bridgemode and if not, try to place into Bridge mode

If you continue to experience difficulties, please tag the support team and include the following information:

  1. What is the make and model of your modem and router?
  2. Do you have any additional network hardware, like additional routers or managed switches?
  3. Who is your internet service providerand what is your geographic region?
  4. Is your Modem configured in Bridge Mode so that it operates only as a modem or do you have the ports forwarded on both?

Thanks!