Updated and Roon starts losing connection to DAC

Roon Core Machine

Mac mini (Mid 2011)
2.3GHz core i5
8GB RAM
Roon 1.8 build 923

Networking Gear & Setup Details

BT router

Connected Audio Devices

Cambridge Audio DAC Magic

Number of Tracks in Library

8000

Description of Issue

Music will play for a minute or two after pressing play and then stop.

Logs show loss of stream to DAC

04/07 16:12:08 Trace: [Cambridge Audio DAC100 USB 1] [raatclient] GOT [12] {"status":"Dropout","samples":34670}
04/07 16:12:08 Trace: [Cambridge Audio DAC100 USB 1] [raatclient] GOT [12] {"status":"Dropout","samples":45056}
04/07 16:12:08 Trace: [Cambridge Audio DAC100 USB 1] [raatclient] GOT [12] {"status":"Dropout","samples":49152}
04/07 16:12:08 Trace: [Cambridge Audio DAC100 USB 1] [raatclient] GOT [12] {"status":"Dropout","samples":49152}
04/07 16:12:08 Trace: [Cambridge Audio DAC100 USB 1] [raatclient] GOT [12] {"status":"Dropout","samples":49152}
04/07 16:12:08 Trace: [Cambridge Audio DAC100 USB 1] [raatclient] GOT [12] {"status":"Dropout","samples":45056}
04/07 16:12:08 Warn: [cambridge dac] [zoneplayer/raat] long rtt sync Cambridge Audio DAC100 USB 1: realtime=147247434008 rtt=315500us offset=-24593565us delta=-316192us drift=-323808us in 124.524s (-2600.374ppm, -9361.345ms/hr)
04/07 16:12:08 Trace: [Cambridge Audio DAC100 USB 1] [raatclient] GOT [12] {"status":"Dropout","samples":40960}
04/07 16:12:08 Warn: [cambridge dac] [zoneplayer/raat] Too many dropouts (>3s dropped out in the last 30s). Killing stream
04/07 16:12:08 Trace: [cambridge dac] [zoneplayer/raat] too many dropouts. stopping stream
04/07 16:12:08 Info: [audio/env] [zoneplayer -> stream] All streams were disposed
04/07 16:12:08 Warn: [zone System Output + cambridge dac] Track Stopped Due to Slow Media
04/07 16:12:08 Trace: [cambridge dac] [zoneplayer/raat] Endpoint Cambridge Audio DAC100 USB 1 State Changed: Playing => Prepared
04/07 16:12:08 Trace: [Cambridge Audio DAC100 USB 1] [raatclient] SENT [28]{"request":"end_stream"}
04/07 16:12:08 Debug: [raat/tcpaudiosource] disconnecting
04/07 16:12:08 Trace: [Cambridge Audio DAC100 USB 1] [raatclient] GOT [12] {"status":"Ended"}
04/07 16:12:08 Info: [audio/env] [zoneplayer -> stream -> endpoint] All streams were disposed
04/07 16:12:08 Trace: [Cambridge Audio DAC100 USB 1] [raatclient] GOT [28] {"status":"Success"}

However running DAC directly via Qobuz works fine.

This issue seems to have started after latest Roon update.

Does your Mac have the same issue if you disconnect the DAC Magic? Trying to isolate if this is a Roon Core issue or possibly a network issue. How is the Mac Mini connected to the network, direct Ethernet cable to the BT router or via WiFi? Also, are you running the lastest build of Roon, 923?

1 Like

This topic was automatically closed 45 days after the last reply. New replies are no longer allowed.