Upgrade to the latest Roon update - Roonserver is not starting [Hotfix released - if you are still impacted please work with Roon support to resolve]

:mega: Staff Note :mega:


hi,
this is inside LOGS ;;;; whats THAT?

Local Time:            11/30/2022 16:12:29 +00:00
Device Serial Number:  B6BB79BD-2616x
User Id:               bf136a8e-x
Roon Version:       2.0 (build 1167) production
OS Version:            Linux 5.15.0-53-generic
Mono Version:          unknown

Application Domain:    RoonAppliance
Assembly Codebase:     file:///opt/RoonServer/Appliance/RoonAppliance.dll
Assembly Full Name:    RoonAppliance, Version=1.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=null

   Exception Source:      RoonBase
   Exception Type:        System.Exception
   Exception Target Site: Bit.GetString
   Exception Message:     bit roon.broker.test.partialbits3 is not a string
   Exception Data:        none

   --[ Stack Trace ]------------
   Sooloos.Bit.GetString(String default_value)
       RoonBase.dll, IL 66, N 218
   Sooloos.Broker.State.<.ctor>g__PartialBitsAnalytics|154_6()
       Roon.Broker.Core.dll, IL 67, N 349
   Sooloos.Broker.State..ctor(BrokerConfig config, StorageManager storage)
       Roon.Broker.Core.dll, IL 1649, N 5584
   Sooloos.Broker.Modules.Core.Create(BrokerConfig config, String platform)
       Roon.Broker.Core.dll, IL 130, N 503
   Sooloos.Application.Main(String[] argv)
       RoonAppliance.dll, IL 1318, N 3758


2 Likes

I have this issue too, not sure how to get logs from the roon OS though

@Clark_Everson so your roon core is also dead?

@noris is the new realease broken?
I dont get it how can u roll out broken release?

1 Like

Same here! :frowning_face:

Running RoonServer as a service on Windows 10 22H2, AMD Ryzen 9 5950X, 64GB RAM.

11/30 16:18:14 Info: Starting RoonServer v2.0 (build 1167) production on windows
11/30 16:18:14 Info: Local time is 30/11/2022 16:18:14, UTC time is 30/11/2022 16:18:14
11/30 16:18:14 Trace: [roondns] loaded 39 last-known-good entries
11/30 16:18:14 Trace: Checking if we are already running
11/30 16:18:14 Trace: Nope, we are the only one running
11/30 16:18:14 Info: Is 64 bit? True
11/30 16:18:14 Trace: [realtime] fetching time from NTP server
11/30 16:18:14 Trace: [realtime] Got time from NTP: 30/11/2022 16:18:14 UTC (3878813894498ms)
11/30 16:18:14 Warn: [orbit] init failed due to Invalid Type: 10, reiniting
11/30 16:18:14 Trace: [realtime] Updated clock skew to -00:00:00.1240807 (-124.0807ms)
11/30 16:18:14 Trace: [ipaddresses] enumerating addresses
11/30 16:18:14 Trace: [ipaddresses]    FOUND   vEthernet (Bridged Switch) 192.168.4.21
11/30 16:18:14 Trace: [ipaddresses]    FOUND   Loopback Pseudo-Interface 1 127.0.0.1
11/30 16:18:14 Trace: [ipaddresses]    FOUND   vEthernet (Default Switch) 172.31.48.1
11/30 16:18:14 Info: [broker] starting bcff1df9-1ade-4a0c-97b4-4f79a1960cfd
...
...
11/30 16:18:15 Info: [broker/services] using url override for metadata: https://metadataserver.roonlabs.net/md/
11/30 16:18:15 Info: [broker/services] using url override for identifier: https://identifier.roonlabs.net/identifier/
11/30 16:18:15 Info: [broker/services] using url override for imagecache: https://imagecache.roonlabs.net/im/
11/30 16:18:15 Info: [broker/services] using url override for swim: https://swim.roonlabs.net/
11/30 16:18:15 Info: [broker/services] using url override for metadataservice2: https://metadata.roonlabs.net/
11/30 16:18:15 Info: [broker/services] using url override for qobuzservice: https://qobuz.roonlabs.net/
11/30 16:18:15 Info: [broker/services] using url override for tidalservice: https://tidal.roonlabs.net/
11/30 16:18:15 Info: [broker/services] using url override for searchservice: https://search.roonlabs.net/
11/30 16:18:15 Info: [broker/services] using url override for discoverservice: https://discover.roonlabs.net/
11/30 16:18:15 Info: [broker/services] using url override for browseservice: https://discover.roonlabs.net/
11/30 16:18:15 Info: 
Local Time:            11/30/2022 16:18:15 +00:00
Device Serial Number:  7762A72A-47D4-42C5-A4A1-83EBEA9378E2
User Id:               506ec531-bff1-4800-af5d-27a9ba36a1ff
Roon Version:       2.0 (build 1167) production
OS Version:            Windows 10

Application Domain:    RoonAppliance.exe
Assembly Codebase:     file:///C:/Users/mediacenter/AppData/Local/RoonServer/Application/RoonAppliance.exe
Assembly Full Name:    RoonAppliance, Version=1.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=null

CPU0 Description:      AMD64 Family 25 Model 33 Stepping 0 3401 MHz (64-bit)
CPU0 Num Cores:        Physical: 16 Logical: 32

GPU0 Description:      Microsoft Remote Display Adapter 0 MB
GPU0 Video Mode:       1920 x 1200 x 4294967296 colors
GPU0 Driver Version:   10.0.19041.2075

GPU1 Description:      NVIDIA Quadro P400 0 MB
GPU1 Video Mode:       1024 x 768 x 4294967296 colors
GPU1 Driver Version:   30.0.14.7111

SCREEN0 Name:          WinDisc (primary)SCREEN0 Bounds:        0,0 1024x768

   Exception Source:      RoonBase
   Exception Type:        System.Exception
   Exception Target Site: Bit.GetString
   Exception Message:     bit roon.broker.test.partialbits3 is not a string
   Exception Data:        none

   --[ Stack Trace ]------------
   Sooloos.Bit.GetString(String default_value)
       RoonBase.DLL, IL 66, N 181
   Sooloos.Broker.State.<.ctor>g__PartialBitsAnalytics|154_6()
       Roon.Broker.Core.DLL, IL 0, N 186
   Sooloos.Broker.State..ctor(BrokerConfig config, StorageManager storage)
       Roon.Broker.Core.DLL, IL 1634, N 3973
   Sooloos.Broker.Modules.Core.Create(BrokerConfig config, String platform)
       Roon.Broker.Core.DLL, IL 125, N 224
   Sooloos.Application.Main(String[] argv)
       RoonAppliance.exe, IL 920, N 1422

11/30 16:18:15 Trace: [upnp/service] canceling subscription, URI: http://192.168.4.1:2189/evt/IPConn

At this point service terminates, and restarts, with a new log file created… over and over again…

yeah i tried restarting roon os as well and roon software just says not started. I tried rebooting roonos and no change
I can’t ssh into roonos to pull logs
seems once a patch comes out I need to reinstall roonos on my nuc

1 Like

Same problem with my Grimm Mu1 server – Linux.

Similar issue … upgraded remote and Roon will now not start on Windows 11.

--[ INNER EXCEPTION ]------------------------------------------------
   Inner Exception Source:      RoonBase
   Inner Exception Type:        System.Exception
   Inner Exception Target Site: Bit.GetString
   Inner Exception Message:     bit roon.broker.test.partialbits3 is not a string
   Inner Exception Data:        none

   --[ Inner Stack Trace ]------------
   Sooloos.Bit.GetString(String default_value)
       RoonBase.DLL, IL 66, N 181
   Sooloos.Broker.State.<.ctor>g__PartialBitsAnalytics|154_6()
       Roon.Broker.Core.DLL, IL 0, N 186
   Sooloos.Broker.State..ctor(BrokerConfig config, StorageManager storage)
       Roon.Broker.Core.DLL, IL 1634, N 3973
   Sooloos.Broker.Modules.Core.Create(BrokerConfig config, String platform)
       Roon.Broker.Core.DLL, IL 125, N 224
   Sooloos.Application.InitializeBackend(Task create_deps_task)
       Roon.exe, IL 529, N 989
   System.Threading.Tasks.Task`1.InnerInvoke()
       mscorlib.dll, IL 15, N 78
   System.Threading.Tasks.Task.Execute()
       mscorlib.dll, IL 16, N 71

--[ OUTER EXCEPTION ]------------------------------------------------
   Outer Exception Source:      mscorlib
   Outer Exception Type:        System.AggregateException
   Outer Exception Target Site: Task.ThrowIfExceptional
   Outer Exception Message:     One or more errors occurred.
   Outer Exception Data:        none

   --[ Outer Stack Trace ]------------
   System.Threading.Tasks.Task.ThrowIfExceptional(Boolean includeTaskCanceledExceptions)
       mscorlib.dll, IL 17, N 5349077
   System.Threading.Tasks.Task.Wait(Int32 millisecondsTimeout, CancellationToken cancellationToken)
       mscorlib.dll, IL 67, N 14154628
   Sooloos.Application/<>c__DisplayClass2_0.<Main>b__16()
       Roon.exe, IL 527, N 1288
   Broo.Engine.DeviceTarget.ProcessSafeQueue()
       BrooEngine.DLL, IL 23, N 107
   Broo.Engine.DeviceTarget.GuiMainLoop()
       BrooEngine.DLL, IL 148, N 549
   Sooloos.Application.Main(String[] argv)
       Roon.exe, IL 1921, N 4451

11/30 08:19:15 Trace: [upnp/service] canceling subscription, URI: http://192.168.50.1:39543/evt/IPConn

We are looking into this

2 Likes

Same here. I’m using Roon Server on mac os and just lost the connection to the server. I restarted the server, downloaded the latest version from the website, and re-install it. But it’s the same. Can not connect to the Roon Server

@vova
can i suggest you pull the update so others aren’t impacted? in addition the possible need to fully reinstall roon os maybe more than a minor annoyance. For other OS it’s a bit easier, even though it’s still high as Roon seems unusable

3 Likes

Similarly, having updated, I can no longer connect to my core running on a QNAP NAS, on any device.

1 Like

Same problem Roon Server on NUC Roon server software not running and not restarting

I have the same, is it possible to download an older version?

Please roll back this update, possibility of the downloading the previous version is fine for us also.

How do you rollback roonos without reinstalling the OS

Hi, all!

Sorry for the issues you are having. There is a workaround for this problem that will get you back into a working state.

The steps are:

  1. Stop RoonServer process
  2. Go to your Database Location – instruction
  3. Go to Database/Registry/Core
  4. Remove the file called bits
  5. Start RoonServer.

Apologies for the trouble. We are already working on a fix.

Thanks!


Ivan

6 Likes

Same here. Roon server not starting. M1 MacMini running Ventura 13.0.1

1 Like

@ivan - can confirm, removing the “bits” file worked.

Thanks.

2 Likes

Roon is broken for me as well. I’m running the core on an iMac and using an iPad. After the upgrade Ronn will not open. Unacceptable.

1 Like

Same problem:

Roon server, which was running fine before the latest update, completely crapped out after accepting to install the update.

The web interface is still available but under Roon Server Software is says NOT RUNNING.
If I refresh the windows it sometimes say it’s been Running for 1 second, but refresh again goes back to NOT RUNNING.

Clearly (yet another) update issue from Roon.

Did try to reinstall the Operating System from the web interface (Safari) it did reinstall presumably successfully but Roon Software still not running.

UPDATE:

Yes removing the file named “bits” worked.