Latest Roon build | Random small popping sounds moving DSP volume, and when selecting play & pause functions

Well hopefully they can do something to address the issue.

Hey @grizaudio, I just saw your post in another thread related to popping noises in Roon where you said you had resolved your issue with a resync change in the advanced settings for your device.

Are you good to go now?

No unfortunately the popping (PP, PFT) on volume and play pause is not addressed with this change.

That change simply addressed a playback timing difference on Dac clock sync, which is great.

The volume and DSP Play/pause noise is still there randomly.

Marin has described it best above in this thread.

This topic was automatically closed 45 days after the last reply. New replies are no longer allowed.

@support,

I’m curious whether Roon has made any comments concerning audible pops between track skips and volume routing pops/pffts. Searching the forum, it seems other users also experience this phenomenon with Roon.

In my system, I have tried addressing the issue with track delays etc, different servers, network connections, endpoints but the popping randomly occurs on track skips and volume ramping.

As I run an active speaker setup, and convolution filters for crossover, my ability to test without convolution is limited. However it seems many users are experiencing the popping sounds, with no DSP engaged.

The best explanation I could see on the issue was this:

The above link is my original post on my issue.


Related threads, with users reporting popping on track skips and volume ramping.

I was hoping someone from Roon technical might chime in on this.

I still get ‘random’ pops between tracks. Anyone else experience this?

I have tried Ropiee as endpoint, Rock, and Ubuntu/Bridge.

Curious to know if other users get pops between track skips, and small clicking on fast volume changes.

I have tried:

  • Many different end points, Ropiee, Ubuntu/Bridge, Direct to Rock
    (Next I will try Windows (Loathe) - to see if this helps)
  • Inserting a 4 sec delay for sampling rate changes, this is not the issue, as the pop can occur between tracks on the same album/sampling rates
  • Head room 1.5db just for good measure
  • Removed DSP volume, reverting to DAC volume

System has changed a little, but core hardware the same.

Roon Core Machine

NUC running Roon Rock, i5, 8gb

Networking Gear & Setup Details

Orbi

Connected Audio Devices

NUC Rock > Motu Ulttralite MK5 > 2x Stereo Purifi amps > Active speaker setup.

Number of Tracks in Library

28,000 ish

Convolution Filters (Below Digital 0db threshold)

This is not a clipping issue, providing convolution to confirm for support
-1.5db of headroom reduction is also applied inside Roon atm.
So signals are sitting about minimum 2.5db below digital max.

Low

High

Hi Marin, are you by any chance still experiencing pops between track skips and clicks on volume ramping?

You bet!
Depending on song played, they’re more or less prominent…

1 Like

Same here, pop strength/loudness varies, and its random.
I’ll have stints of listening where I experience no issue, and other listening sessions with regular pops atm.

I even removed DSP volume control today, reverting the DAC volume, and added headroom control of -1.5db (Even tough I know my convolution filters are below digital 0db limits) but that hasn’t helped.

@noris, It would be great to get some feedback.

With the amount of threads covering this topic, the issue appears to be impacting a number of users on this forum.

I wonder how many users like Marin are experiencing the issue without posting.

From what I’ve read in different threads, RAAT is coded such that currently there’s no way of implementing fading in or out or just zero crossing detection when fast forwarding or skipping or doing volume adjustments.

RAAT recoding could fix that, but would in turn be a nightmare for all Roon Ready device manufacturers needing firmware adjustments and customer updates.

I’m afraid, we’ll never see that happening - something that LMS/Daphile/Volumio/… all handle easily…

1 Like

Thanks Marin,

I very much appreciate you sharing your experience.

So I checked your avatar, it appears you are running Windows.
Since you are experiencing issues on Win11, and I’m using Linux based OS (Rock, Ropieee) this issue appears to be present across different OS platforms.

I might quickly try My Win11 machine but I suspect based on your experience this will not address the RAAT issue.

Keen for Roon support to jump in.

@support, @noris, some assistance would be appreciated.
Initial complaints made some months ago now, with essentially zero support.

Observation is:
Three different PC’s tested.
Pi4(Ropieee), NUC i5 S4(Rock, USB direct to DAC), i7 Windows PC(Bridge connect to Rock).
No different, issue observed on all platforms and PC’s.

Observation
Pops on pause, track skip, clicking/popping on volume slider… Bloody annoying.
Running an active system, pops can get quite loud @ near -10db approaching 0db. Looking for a software fix.

Currently Testing Now
Windows installed with Roon software acting as server/bridge > USB connection to dac

Never get pops on any of my zones with DSP, I don’t use DSP volume though. Convolution filter and Volume levelling used on my main Naim Uniti Atom. Nor had it on any of my pis when using convolution for headphone listening.

That’s great. Well done.

Must be DAC specific I guess.

1 Like

After further testing, I can confirm, pops occur with the following setups.
This mirrors Marin’s advice.

Tested:

  • Windows 11 running asio drivers for DAC
  • Rock > USB DAC
  • Pi4 Ropieee > USB DAC
  • Pi4 Ubuntu/Bridge > USB DAC

I don’t have this issue using other music software?
Would be great if service could assist, its been some months since this was reported.

The difference here, is I run an active system.
Roon is handling streaming, convolution crossovers, DSP, and volume control.

System gain structure is completely different to a standard Hifi setup, and with Roon handling DSP volume its easy to hear pops, etc.

Confirming for anyone else that might have this issue.
After installing CamillaDSP and LMS I don’t get any pops, when selecting play, stop, pause, or skip.

Therefore the issue appears to be isolated to Roon.

1 Like